Røgfri arbejdstid bliver en realitet i Fredericia – bare ikke endnu

Fredericias Sundhedsudvalg afviser ikke ideen om røgfri arbejdstid, men skal først vide mere om konsekvenserne.

Fredericia Kommune er ikke klar til at indføre røgfri arbejdstid. Foto: Rebecca Christie Fleischer Vosegaard

 

Af Rebecca Christie Fleischer Vosegaard

Fredericias Sundhedsudvalgs næstformand, Turan Savas fra Socialdemokratiet, kan se mange fordele i at indføre røgfri arbejdstid på kommunale arbejdspladser, ligesom 28 af landets andre kommuner allerede har gjort.

”Vi skal have nedsat rygningen i Fredericia. Selvfølgelig kan man tvinge resultater igennem, men vi skal først kende konsekvenserne. Folk stopper jo ikke bare med at ryge,” siger han.

Turan Savas mener ikke, at kommunen har indsamlet nok erfaring på området. Den kunne han eventuelt finde på den anden side af Lillebælt, hvor Middelfart Kommune har haft røgfri arbejdstid de sidste fem år.

Middelfart som røgfri foregangskommune

Da Middelfart Kommune indførte røgfri arbejdstid i 2014, var der kun fire kommuner, som allerede udlevede politikken. Den socialdemokratiske formand for Middelfart Sundhedsudvalg, Kaj Johansen, ser det som en stor succes.

”Jeg kan kun anbefale, at andre kommuner følger med,” siger Kaj Johansen.

Kaj Johansen er dog samtidig meget bevidst om, at det ikke er smertefrit for rygerne at skulle undvære smøgerne i arbejdstiden, men lægger vægt på, at rygningen skal nedsættes over hele landet.

”Når man indfører røgfri arbejdstid, sender det et vigtigt og klart signal fra os som politikere og kommunale arbejdsgivere. Og det synes jeg klart, man skal sende,” siger han.

Fredericia Sund By?

Fredericia har fokus på sundhed gennem både projektet Fredericia Sund By og den europæiske bevægelse European Healthy Cities Network. Men det står skidt til med rygningen. 20,3 procent af fredericianerne ryger dagligt, og ifølge Turan Savas ser byen en stigning hos de helt unge rygere. Netop af denne grund har sundhedsudvalget begyndt at sætte ind på området.

”De voksne ved det jo godt, og derfor fokuserer vi også primært på kampagner i folkeskolen lige nu,” siger Turan Savas.