EU-politik er vigtig for Fredericia Kommune

Den politik, der bliver bestemt i Bruxelles, har stor indflydelse på Fredericia Kommune, det er budskabet fra en række danske politikere. EU er bl.a. med til at sætte rammerne for miljølovgivning, udvalget i det lokale supermarked, og hvem der skal bygge den næste børnehave.

EU har stor indflydelse på kommunalpolitik i Fredericia. Foto: Jens Nørgaard Larsen (Ritzau, Scanpix)

Af Mikkel Jensen

Om du stemmer til venstre eller højre i dansk politik, så er budskabet det samme. Det er vigtigt, at du stemmer til Europa-Parlamentsvalget den 26. maj, sådan lyder det fra en række danske politikere.

Det har nemlig stor indflydelse på f.eks. Fredericia Kommune, hvor især miljølovene præger kommunalpolitikken. Politikerne frygter dog, at Folketingsvalget vil overskygge Europa-Parlamentsvalget. Det fortæller Christel Schaldemose, som repræsenterer Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet.

”EU spiller bare en kæmpe, stor rolle for os alle sammen, uanset om man bor i Fredericia, Odense og København. De beslutninger, som vi tager på europæisk plan, de påvirker vores hverdag til vi står op, til vi går i seng. Det er alt lige fra priser på mobiltelefoni til regler om medicin,” siger hun.

Indflydelse på Trekantsområdet
Trekantsområdet er et travlt område i Jylland, og det er et tegn på, at det går godt i virksomhederne, men det betyder også forøget forurening. Her har EU lavet nye krav om, at lastbiler og biler skal forurene mindre i fremtiden, og det betyder også mindre forurening i trekantsområdet.

”Kigger man på, hvordan vi sorterer vores affald, så sætter EU-regler standarden for det, og hvis man skal opføre en ny skole eller daginstitution i Fredericia, så er det EU-lovgivning, der fastslår, at det skal sættes i udbud, så man kan få den bedste pris og hvilke materialer, man må bruge,” siger Christel Schaldemose.

Ifølge Kommunernes Landsforening har EU indirekte eller direkte indflydelse på ca. 50 procent af punkterne på kommunaldagsordenen.

Bakker op om budskabet
Linea Søgaard-Lindeller er kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre, og hun bakker op om budskabet. Hun peger på især miljøområdet, som værende et sted hvor EU har stor indflydelse på kommunalpolitikken.

”Der er fornyligt blevet indgået en aftale om et forbud mod engangsplastik. Det er noget, som der kommer til at have indflydelse på vores hverdag og på de grønne områder er det EU, som sætter rammerne ” siger Linea Søgaard-Lindell.

Margrete Auken fra SF er netop en af hovedpersonerne bag forbuddet mod engangsplastik. Hun peger yderligere på, at EU har fået lavet rammer om affaldssortering, som også sætter krav til kommunerne.

”Affaldssektoren er centralt. Det er blevet besluttet, hvordan vi skal sortere vores affald og genanvende affaldet, og det har betydning for kommunerne. Generelt er det miljølovene som præger kommunalpolitikken,” siger Margrete Auken.

Der er derfor bred enighed om, at EU har stor indflydelse på den politik, der bliver ført i Fredericia byråd, og det derfor har direkte betydning for Fredericia, hvad der bliver stemt den 26. maj

Spurgt ind til, hvorvidt et lille land som Danmark har nogen indflydelse i Europa-Parlamentet, er der enstemmighed hos politikerne om, at der bestemt er mulighed for at præge billedet. Man sætter sig i bestemte udvalg alt efter mærkesager, og kan på den måde gøre sig selv gældende.

”Selvfølgelig har rutine og netværk en stor indflydelse på, hvor meget af sin politik, man kan få igennem. Men det er ikke anderledes end i folketinget,” siger Margrete Auken.